söndag, augusti 30, 2009

Shoefiti...

En nyfunnen fascination för gymnastikskor som hänger på telefontrådar fick jag när denna smyckning plötsligt nått våra hemtrakter. Bara några hundra meter hemifrån hade någon slängt upp sina skor i en telefonledning, och där hängde dom och dinglade.
Vi blev glada bara av att se dom varje gång vi passerade under dom, och barnen ropade varje gång att dom såg dom.
Till slut tog vi t.o.m en promenad bara för att fotografera dom, men bilderna blev aldrig riktigt bra, så bloggningen kom av sig.
Efter ett tag hängde där två par skor, sen ganska snart tre par...ett fjärde par kom i slutet av sommaren, och jag var fullt besluten om att ta en ny fotopromenad bara väder och tid inte kom ivägen.
...o så plötsligt var dom bortplockade, allihop...kommunen, Telia, någon bilist rädd för att få bucklor i bilen om de ramlade ner, föräldrar som känt igen skorna, någon plockade ner dom...men det måste nog ha krävts en skylift...

Jag startade en tråd på Sweden Rock Message Board för att höra om någon kände till fenomenet och vad skorna representerade, för hur jag än googlade så hittade jag inte mycket matnyttigt...hur söker man liksom...


Jag fick förslag som:
*För att markera på vilken gata det går att få tag på narkotika, och att olika typer av skor indikerar olika typer av preparat.
*När någon, i synnerhet en ung person, dött på platsen.
*När man har blivit av med oskulden.
*När man förlorat (eller vunnit) en match.
*Ren mobbning, mobbaren slänger upp offrets skor.
*Gängrelaterat, vilka gator som tillhör vem.
*Bland backpackers att slänga upp sina gamla skor när man besökt en stad man gillat.

Samt naturligtvis kopplingen till den sköna politiska satirfilmen "Wag the Dog"(Barry Levinson) där skorna kastas upp av intrigmakare som försöker låta ett fiktivt krig dölja sanningen om en vänsterprasslande president. Från det fiktiva kriget vill opinionen ha hem en soldat med efternamnet Schumann som gör att han kallas "Old Shoe"...och för att visa sina sympatier med denne "krigshjälte" så slänger man upp skor i telefonledningar...
När jag väl började googla på filmen så hittade jag ett gäng till idéer om varför det kastas upp skor:
*Någon kastar upp sina skor när personen kunnat lägga av med droger och markerar att man vandrar en annan väg.
* En annan närliggande tolkning om att vandra vidare i livet är att studenter kastar upp sina skor.
*Eller vid giftermål, flytt eller någon annan stor händelse i livet.
*Att man fyller år, kanske främst når myndig ålder.
*En skejtare har markerat ett område som han eller hon tycker om.
*Om man gör det utanför sitt hus så håller sig spökena borta.
*Det står oxå att de första noterade fallen av skor som hänger på elledningar kommer från när amerikanska soldater kom hem från kriget och kastade upp sina kängor. Färdigmarscherat.

Jag hittade t.o.m ett namn för fenomenet, och har man väl ett namn kan man söka på det och hitta artiklar både på wikipedia (den engelska varianten, inte den svenska), i diverse lokalblaskor ute i landet och det finns tom en sida på nätet som bara handlar om detta fenomen.
http://www.shoefiti.com/
Fenomenet kallas alltså för "Shoefiti" (släkt med Grafiti) eller "Shoe tossing" i USA, från uttrycket "Shoe flinging"... kasta skor helt enkelt...och det kan ju faktiskt vara så enkelt som att det bara är ett par trasiga skor man inte längre vill ha...

/Bogie, som är sugen på att kasta lite skor...

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=6rNHjZYq_Ag&feature=related