torsdag, april 17, 2008

Skandal!!!


Jag vet inte riktigt hur man ska börja en sån här blogg-post, men känner att jag måste skriva av mig angående ”skandal-derbyt” mellan Hammarby och AIK i måndags. Ett derby som när jag bloggade i måndagskväll, tyckte hade bjudit på det mesta, om än en del tråkigheter, men knappast något att uppröras speciellt mycket av.
Först o främst måste jag naturligtvis skriva att jag tycker det är helt fel och galet att kasta in saker på planen. Jag tycker heller inte man ska slå folk på käften bara för att de håller på ett annat lag, herre gud, jag är ju faktiskt gift med en Djurgårdare…således tycker jag inte heller det är helt ok att sjunga ”Mörda ett djurgårdsbarn”, då mina barn än så länge är så pass diplomatiska att de hejar på AIK och Djurgården…och Upplands Väsby (jo, jag vet att dom heter Väsby United, men det vet inte barnen) och Sverige.

Jag har heller aldrig varit, och kommer nog aldrig att bli, medlem av någon supporterorganisation eller gruppering, då jag inte kan stå för deras värderingar. Jag är medlem (och aktieägare) i AIK, det räcker för mig.Däremot så står jag då på Norra Stå, den värsta läktaren i Sverige i vissa ögon, den bästa i mina. Därmed inte sagt att jag kan stå för hur någon eller några andras agerar på den läktaren eller på någon annan läktare heller för den delen.Mest står jag där av gammal tradition och ren o skär snålhet, då jag inte kan motivera någon tusenlapp mer om året för att se samma match ur en annan vinkel…jag vet att den synen inte är helt ”true”, men så är jag inte ute efter någon slags respekt i den nya betydelsen av ordet.

Jag tycker inte heller att fotboll och våld hör ihop, även om det är vardag för en AIK:are och har varit det så länge som jag kan minnas. Och trots att fotbollen har dödförklarats i kvällstidningarna gång på gång så tycker jag personligen att det är mycket lugnare och tryggare nu än tex på tidigt 90-tal då det bråkades rätt friskt runt omkring arenorna.

Jag förstår och delar inte Firmans ideologi eller syn på AIK, våld och elitsupportrar, men jag är tacksam att de allt som oftast håller våldet/boxen långt ifrån arenan.Jag betvivlar dock inte för en sekund att dom älskar AIK och fotboll, och att många av dom är både hängivnare och kunnigare än vad jag är. Inte heller är dom större idioter än någon annan i rent vanliga sammanhang, att idiotförklara dom är att göra det alldeles för lätt för sig. De har helt enkelt en annan syn på det där med fotboll och våld, och söker kickar på ställen jag själv varken vill eller skulle våga söka dom.

…men nu till måndagens ”skandal-derby” då…Visst är det förjävligt det som hände, men att förstora upp det som det görs av först och främst kvällstidningarna är minst en lika stor skandal det.
Tyvärr har det ”alltid” kastats in saker på plan från läktarna, och det regn av mynt, tändare och allt vad det nu var, mot Louay Chanko var långt ifrån de första sakerna som kastades in på plan under det här derbyt. Det regnade rätt bra från Hammarbys Södra läktare under den första halvleken, och visst har det som snabbast nämnts att en fyrverkeripjäs avfyrad från Bajen-klacken, så när träffade en kameraman från Canal+, och inte landade så långt ifrån AIK:s målvakt heller. Det har dock inte tagits upp som något större hot mot säkerheten för matchen, men i min värld så borde den förseelsen vara minst lika illa som myntregnet som fick domaren att tillfälligt bryta matchen.Jag är rätt övertygad om att Chanko hade kunnat lägga hörnan, men han ska ju inte behöva utstå det mottagandet på en fotbollsplan, så det var säkert helt rätt att ta en paus och lugna ner supportrarna.Domaren gjorde säkert helt rätt där, frågan är bara om han inte skulle ha tagit det beslutet redan i första halvlek…

Om man sen kommer till efterspelet, så ja, vem ska man intervjua i stridens hetta, för att få den vinklingen man vill ha? Varför inte skandalernas man Dulee Johnson, herr smidigheten själv. Nu har jag iofs svårt att tro att han fått ur sig något så välformulerat och tydligt som den kommentaren man läst överallt. Ja, och sen tar man naturligtvis den frispråkige och kontroversielle Bojan Djordjic…varför inte nån sansad och lugn representant som Tjernström…som väl trots allt är lagkapten och ledningens förlängda arm på planen.

Hyllningen till fansen efter matchen har kritiserats, nu var det inte nån större hyllning för det första, dom hade ju trots allt inte vunnit, bara spelat oavgjort, men den hyllning som klacken fick, den förtjänade de allra flesta av oss då vi sjungit och supportat laget i över två timmar…och dessutom betalt för det, missat tåg för vad andra gjort, stått i regn o rusk, ja nog var den hyllningen välförtjänt på de allra flesta håll.
Visst, fördöm idioterna som kastar in saker på plan, stäng av dom eller vad som nu kan vara ett rättmätigt straff för deras agerande, jag stödjer dom inte och kommer troligtvis inte att sakna dom ett dugg. Men inte ska vi plötsligt fördöma en hel massa folk för vad några enstaka idioter har gjort, det vore ju som att börja hata och fördöma varenda lastbilschaufför för att det visat sig att en av dom är en baranmördare av värsta sort.
Självklart hyllar spelarna klacken för den inramning de bjuder på.
Ta bort klackarna och fotbollen dör på riktigt.


Själv kan jag ju inte låta bli att tänka tillbaka på ett annat skandalderby, även det mellan AIK och Hammarby,, då fotbollen dog, redan den 18 oktober 2004…minst nio liv på den rackarn…Den så kallade ”grind-matchen”, den minns ni väl?!
När AIK:arna stormade planen och slog ner både spelare och domare…eller nej, så var det ju inte riktigt…
Som jag minns det gjorde bajen precis som i måndags ett mål och då rusade delar av klacken ner mot staketet, något som händer vid var och varannan match, både när motståndarna eller AIK gör mål, om än av lite olika anledningar, men en rörelse ner mot staketet är inte något ovanligt. Såg en senast på tv idag när Djurgårdens nya fynd gjorde mål igen…(tyvärr, men det blev bara 1-1 iaf…)Men där tror jag att det ”skandal-derbyt” hade fortsatt att vara ett vanligt derby, om nu sådana finns. Polisen valde dock just då att göra en välplanera och rejäl maktdemonstration och marscherade in på led med kravallutrustade poliser från Västra läktaren. Det var då, och först då, som det började ryckas i grinden och klättras på staketen. Något som jag som sagt tror kunde ha undvikits om polisen antingen redan varit på plats på planen, då hotbilden uppenbarligen fanns där, för annars hade dom ju aldrig kunnat ha så många kravallpoliser posterade inne under Västra läktaren. Eller genom att inte marschera in alls och avvakta för att se om de verkligen behövdes på plan.
Jag kan inte tänka mig att det finns en enda polis/supporterpolis/säkerhetsansvarig som inte vet vad huliganerna (vilka de än må vara) känner för ordningsmakten. Det är nog ett hat lika stort som hatet mot motståndarlaget och dess supportrar. Huliganerna var inte ute efter att spöa domare eller spelare, dom ville bråka med polisen som de hatar och som triggar deras primitivaste känslor och krafter. Med andra ord kan det inte ha varit någon med större psykologisk eller logisk känsla som planerade den insatsen.
Precis som det sällan känns varken logiskt eller psykologiskt det polisen gör utanför arenan heller. Oftast visar dom en sån otakt och maktmissbruk att tom en vanlig ”julgran” som jag själv blir förbannad…men nej, jag slåss inte med polisen heller.

Nä, nog om ”skandalerna”, uppförstorade som de är, nog föder dom varandra…Ju värre match, ju större o svartare rubriker, ju fler lösnummer, ju större anspänning och intresse för nästa match/derby, och i och med det häftigare bilagor i tidningarna, som säljer än mer…en symbios som kvällstidningarna lever allt för väl på, utan något som helst ansvarstagande.

…och sen så några små reflektioner över några kommentarer i tidningarna i samband med derbyt…
I City intervjuades Bosse Lundquist i artikel om ”Djurgårdsandan som ska ena Europa” "Lundquist berättar att djurgårdsandan givit resultat.-Vi har inte haft någon incident på Stadion sedan i april i fjol..."
...och exakt hur många högriskmatcher/derbyn har det spelats på Stadion under den tiden? Hur var det med derbyna som spelades på annan arena?

I Expressen stod detta at läsa;
”Peabs informationschef Gösta Sjöström är inte imponerad - varken av Dulee Johnsons och Bojan Djordjic uttalanden eller av Khari Stephensons krogkväll. - Det förpliktar att ha AIK:s klubbmärke på sig, de måste veta vad som gäller"
Är det inte just det här tankesättet som alla kritiserar Firman för?

…och sen Firmans representant som stillade publiken på Norra i måndags, nu kommer jag inte ihåg det ord för ord, men ungefär så här;
Firman Boys säger; Sluta Kasta in saker på plan och låt matchen spelas klart!”
och här tänkte jag att, ja jävlar, nu gör dom rätt för sig och tar ansvar…men…
”…så tar vi dom jävlarna vid Västra Kyrkan efter matchen!!!”
Vilket trots allt fick mig att dra lite på mungiporna…en schysst uppvigling av några tusen personer…
Mig lockade dom dock inte, när sirenerna började tjuta satte jag mig i min bil och åkte hem från ett derby som faktiskt bjöd på årets bästa spel från AIK:s sida och ett rätt ok motstånd också.


…och nej, det här är absolut inte AIK:s åsikt, det är min helt egna, ni vet en individ i massan,
” just a voice in the crowd” som Fish uttryckte det.

/Bogie

Inga kommentarer: